Brak ręczników i środków dezynfekujących, przechowywanie sosów w plastikowych pojemnikach na brudnym kaloryferze, surówek w opakowania po ogórkach czy przeterminowane produkty. Takie nieprawidłowości odkryli inspektorzy sanepidu w lokalach gastronomicznych w Zachodniopomorskiem.
Rozpoczęły się wakacyjne kontrole barów, restauracji i lodziarni. W sumie tylko jednego dnia skontrolowano 87 lokali, w tym 31 nad morzem. Nieprawidłowości wykryto w 41, a właścicieli 30 ukarano mandatami na łączą kwotę 10 tysięcy złotych.
Inspektorzy sprawdzają nie tylko warunki sanitarne, ale też przestrzeganie obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa. Właściciele miejsc, gdzie stwierdzono nieprzestrzeganie przepisów odbędą się kontrole sprawdzające.
Inspektorzy sprawdzają nie tylko warunki sanitarne, ale też przestrzeganie obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa. Właściciele miejsc, gdzie stwierdzono nieprzestrzeganie przepisów odbędą się kontrole sprawdzające.