We wtorek obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Również w Szczecinie amatorzy tego aromatycznego trunku mogli raczyć się kawą przygotowywaną na różne sposoby.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy w "Kamienicy w lesie" kawosze mają okazję spróbować kawy zrobionej np. z syfonu - najbardziej skomplikowanego narzędzia do jej przygotowania.
Współcześnie już się z niego nie korzysta. Jest to zbyt czasochłonny proces - mówi Michał Żmuda, barista.
- Najstarsza, alternatywna metoda parzenia kawy, czyli właśnie syfon; metoda wynaleziona w 1830 roku. Metoda miała służyć przede wszystkim paniom na salonach, żeby można było podawać kawę w wytworny sposób - tłumaczył.
Z okazji święta zapytaliśmy szczecińskich kawoszy, co specjalnego jest w tym napoju.
- Lubię zapach kawy. Piję raz dziennie..., no - czasem dwa razy. - Dla mnie kawa jest pierwszym napojem, który rano piję. Uwielbiam zapach świeżo mielonej kawy - mówili.
Kawy z syfonu, kawiarki i french press możecie spróbować w kawiarni "Kamienica w lesie" do godziny 18.
Tymczasem członkowie grupy Baltic Coffee Collective zapraszają do ogrodu Inkubatora Kultury, w którym przygotowują najróżniejsze odmiany kawy ze wszystkich zakątków świata. O sztuce parzenia opowiadał reporterowi Radia Szczecin Jakub Gibowski.
- Młynek, który mamy wydaje specjalne kliknięcie i wiemy jak mamy ustawioną kawę. Każde kliknięcie to jeden w skali. Musimy zrobić ich 26 i mamy idealnie kawę do zmielenia pod dripa. Ziarna są świeże, niedawno wypalane, wsypujemy do młynka... - instruował.
Bariści czekają na szczecinian do godziny 20. Każdy chętny będzie mógł napić się kawy za darmo.
Współcześnie już się z niego nie korzysta. Jest to zbyt czasochłonny proces - mówi Michał Żmuda, barista.
- Najstarsza, alternatywna metoda parzenia kawy, czyli właśnie syfon; metoda wynaleziona w 1830 roku. Metoda miała służyć przede wszystkim paniom na salonach, żeby można było podawać kawę w wytworny sposób - tłumaczył.
Z okazji święta zapytaliśmy szczecińskich kawoszy, co specjalnego jest w tym napoju.
- Lubię zapach kawy. Piję raz dziennie..., no - czasem dwa razy. - Dla mnie kawa jest pierwszym napojem, który rano piję. Uwielbiam zapach świeżo mielonej kawy - mówili.
Kawy z syfonu, kawiarki i french press możecie spróbować w kawiarni "Kamienica w lesie" do godziny 18.
Tymczasem członkowie grupy Baltic Coffee Collective zapraszają do ogrodu Inkubatora Kultury, w którym przygotowują najróżniejsze odmiany kawy ze wszystkich zakątków świata. O sztuce parzenia opowiadał reporterowi Radia Szczecin Jakub Gibowski.
- Młynek, który mamy wydaje specjalne kliknięcie i wiemy jak mamy ustawioną kawę. Każde kliknięcie to jeden w skali. Musimy zrobić ich 26 i mamy idealnie kawę do zmielenia pod dripa. Ziarna są świeże, niedawno wypalane, wsypujemy do młynka... - instruował.
Bariści czekają na szczecinian do godziny 20. Każdy chętny będzie mógł napić się kawy za darmo.
- Najstarsza, alternatywna metoda parzenia kawy, czyli właśnie syfon; metoda wynaleziona w 1830 roku. Metoda miała służyć przede wszystkim paniom na salonach, żeby można było podawać kawę w wytworny sposób - tłumaczył.
- Lubię zapach kawy. Piję raz dziennie..., no - czasem dwa razy. - Dla mnie kawa jest pierwszym napojem, który rano piję. Uwielbiam zapach świeżo mielonej kawy - mówili.