Radio SzczecinRadio Szczecin » Region

Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Pachną sosnowym lasem, a oryginalna receptura przywędrowała do wsi Ostre Bardno w gminie Połczyn Zdrój w 1955 roku wraz z osadnikami z Wołynia.
Mowa o niezwykłych w smaku grzybach marynowanych z szyszką. Rodzinną tradycję kulinarną podtrzymuje Krystyna Hapka, której przepis spisany na kartce przekazała ponad 50 lat temu jej mama. Skład zalewy to m.in. cukier i miód oraz szyszka.

- Zalewa jest lekko seledynowa. Otwieramy. Jest zapach lasu. Doskonale wyglądają te borowiki. W mojej rodzinie ten przetwór robiło się od lat. Pochodzimy ze Wschodu a tam wiele rzeczy było dosłodzonych. Grzyby marynowane z szyszką są w zalewie winno-miodowej, a dodana szyszka przynosi zapach i smak lasu - mówi Hapka.

Danie wpisane zostało na listę polskich produktów tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wolno je wytwarzać wyłącznie na terenie gminy Połczyn-Zdrój.
Rodzinną tradycję kulinarną podtrzymuje Krystyna Hapka, której przepis spisany na kartce przekazała ponad 50 lat temu jej mama. Skład zalewy to m.in. cukier i miód oraz szyszka.
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345

Archiwum informacji

poniedziałek28wtorek29środa30czwartek01piątek02sobota03niedziela04poniedziałek05wtorek06środa07czwartek08piątek09sobota10niedziela11poniedziałek12wtorek13środa14czwartek15piątek16sobota17niedziela18poniedziałek19wtorek20środa21czwartek22piątek23sobota24niedziela25poniedziałek26wtorek27środa28czwartek29piątek30sobota31niedziela01

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty