Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
reklama
Zobacz
autopromocja
Zobacz
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz

Realizacja: Bartłomiej Czetowicz [Radio Szczecin]
Franciszkański klasztor z XVII wieku czy Kolumna Świętej Trójcy - to tylko niektóre historyczne miejsca, na które składa się Osijeckie Stare Miasto. Ta stutysięczna miejscowość daje turystom możliwość poznania głębiej historii regionu.
Spacerując ulicami Osijeku można dostrzec pomieszanie styli i gatunków. Secesyjną zabudowę miasta przeplatają elementy baroku. Miasto rozciąga się wzdłuż rzeki Drawy. Podzielone jest na dwie części i nazwane Gornij grad (Górne miasto) oraz Dolnji grad (Dolne miasto). Podobnie jest w podszczecińskim Gryfinie - tam mamy górny oraz dolny "taras". Odwiedzając starówkę dostrzec można pozostałości po dawnej, habsburskiej twierdzy. Mijając kolejne uliczki, mijamy również restauracje - w których wieczorami roi się od gości.

Czego warto spróbować? Czym region może się pochwalić? O to zapytałem Sandrę, mieszkankę Osijeku.

- Będąc w Osijeku warto spróbować lokalnych ryb. Specjalnością tego regionu są właśnie ryby i im poświęconych jest większość restauracji. Na talerzach królują okonie, sandacze oraz płocie. Wszystkie z połowów z okolicznej rzeki- mówi Sandra.

Ceny w miejscowych restauracjach za osobę wahają się między 50 a 80 kunami. W przeliczeniu na złotówki to między 30 a 50 złotymi. Tvrđa, czyli Osijecka starówka jest najlepiej zachowaną barokową starówką miejską w Chorwacji. Sam Osijek, chociaż niewielki, jest czwartym, największym miastem w kraju. Zaraz za Zagrzebiem, Splitem i Rijeką.
Relacja Bartłomieja Czetowicza [Radio Szczecin]
Fot. Bartłomiej Czetowicz [Radio Szczecin]
Fot. Bartłomiej Czetowicz [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty