Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

Fot. Jan Pachlowski (Radio Szczecin)
Fot. Jan Pachlowski (Radio Szczecin)
Amerykańskie pizzerie mają problem z dostarczaniem do klientów swoich produktów. Staje się to powszechnym problemem w całym kraju.
Kłopoty z dowożeniem pizzy wynikają z braku kierowców oraz chipów do produkcji specjalnych aut–robotów, które z powodzeniem miałby zastąpić w niedalekiej przyszłości ludzi.

Problemy ze światową produkcją półprzewodników - co wiąże się z pandemią - a obecnie przede wszystkim z wojną w Ukrainie sprawiają, że spowalnia też proces testowania samochodów-robotów dostarczających klientom pizzę.

Takie programy pilotażowe z powodzeniem prowadzone już były w Houston i w Arizonie.

Z problemem dostaw pizzerie zmagają się już od początku roku. To wynika przede wszystkim z braku kierowców. W pierwszych trzech miesiącach przywóz jedzenia do amerykańskich domów spadł o blisko 11 procent w porównaniu z tym samym okresem z poprzedniego roku.

Trudności ze znalezieniem i utrzymaniem pracowników utrudniają działalność przedsiębiorstw w wielu sektorach, ale branża restauracyjna została szczególnie mocno dotknięta, co doprowadziło do skrócenia godzin pracy i dłuższego czasu oczekiwania klientów na zamówione do domu czy pracy jedzenie.

To spowodowane jest przede wszystkim wyzwaniami kadrowymi wynikającymi głównie z niedoborów kierowców dostawczych, które są odczuwalne w całej branży.
Relacja Jana Pachlowskiego (Radio Szczecin)

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty