Dziś Wielka Sobota. To dzień, w którym tradycyjnie święcimy koszyki z jedzeniem, które później pojawi się na wielkanocnym stole.
- Do "podstawowego" koszyka powinniśmy włożyć: sól, kawałek chleba, jajko i kawałek wędliny - wymienia ksiądz Waldemar Piątek z parafii św. Stanisława Kostki w Szczecinie. - Symbolizują one Chrystusa Zmartwychwstałego, a dla nas jeszcze mocniej podkreślają nadzieję, że wypełnią się słowa, które powiedział Chrystus, a co jest podstawą naszej wiary.
Według ludowych wierzeń, jajko w wielkanocnym koszyku symbolizuje nowe życie, mięso ma zapewnić zdrowie i dostatek, chleb jest znakiem Chrystusa, a sól odstrasza zło i chroni przed zepsuciem.
W święconkach pojawiają się też cukrowe lub maślane baranki, pieprz, gałązki bukszpanu symbolizujące nadzieję na zmartwychwstanie, oraz chrzan, który ma wypalić grzechy i oznacza ludzką siłę.
Ksiądz Waldemar Piątek dodaje, że zdarzyło mu się święcić kosze z nietypowymi dodatkami. - Kiedyś widziałem, że jakiś mały chłopiec przyniósł w swoim koszyczku klocki lego - opowiada.
Zwyczaj święcenia pokarmów ma wielowiekową tradycję. Choć powstał już w VIII wieku, do Polski trafił w Średniowieczu. Pierwotnie to ksiądz odwiedzał domy mieszkańców, w których święcił ich wielkanocne przysmaki. Teraz wierni odwiedzają kościoły z koszykami, przynoszą w nich jedzenie, które stanie na wielkanocnym stole w niedzielny poranek.
Według ludowych wierzeń, jajko w wielkanocnym koszyku symbolizuje nowe życie, mięso ma zapewnić zdrowie i dostatek, chleb jest znakiem Chrystusa, a sól odstrasza zło i chroni przed zepsuciem.
W święconkach pojawiają się też cukrowe lub maślane baranki, pieprz, gałązki bukszpanu symbolizujące nadzieję na zmartwychwstanie, oraz chrzan, który ma wypalić grzechy i oznacza ludzką siłę.
Ksiądz Waldemar Piątek dodaje, że zdarzyło mu się święcić kosze z nietypowymi dodatkami. - Kiedyś widziałem, że jakiś mały chłopiec przyniósł w swoim koszyczku klocki lego - opowiada.
Zwyczaj święcenia pokarmów ma wielowiekową tradycję. Choć powstał już w VIII wieku, do Polski trafił w Średniowieczu. Pierwotnie to ksiądz odwiedzał domy mieszkańców, w których święcił ich wielkanocne przysmaki. Teraz wierni odwiedzają kościoły z koszykami, przynoszą w nich jedzenie, które stanie na wielkanocnym stole w niedzielny poranek.
Zobacz także
![](../serwis_informacyjny/pliki/2017/2017-05-28_149597235010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2017/thumb_480_0/2017-12-16_151342444810.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2017/thumb_480_0/2017-12-13_151318385610.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2017/thumb_480_0/2017-12-13_151316084710.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2016/2016-07-30_146990595710.jpg)
![](http://archiwum.radioszczecin.pl/serwis_informacyjny/pliki/2015/2015-09-15_1442289861.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2017/thumb_480_0/2017-12-06_151254594810.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2017/thumb_480_0/2017-12-03_151228726810.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2017/thumb_480_0/2017-12-02_151220858610.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2017/thumb_480_0/2017-12-01_151212064010.jpg)