Ryby dla bogatych, groch i konopie dla ubogich. Staropolska Wigilia wyglądała nieco inaczej niż dziś.
Zwyczaje kulinarne były często wymuszane poziomem zamożności. Jednak prawie wszystkie potrawy, które jadano w przeddzień świąt, były zdrowe i pożywne.
Jak mówi Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, pewne potrawy pojawiały się tylko na bogatych stołach. Były to przede wszystkim świeże ryby słodkowodne. Wiadomo, że nie jadano wtedy karpi czy łososi, które dziś z chęcią się spożywa w czasie Wigilii.
Wśród mniej zamożnych Polaków dużą popularnością cieszyły się potrawy przyrządzane między innymi z grochu i konopi. To były także potrawy mączne, czy owoce lasu, w tym grzyby. Naukowiec zaznaczył, że ówczesne potrawy z grochu były bardzo smaczne i warto je sobie przypomnieć i uwzględnić w jadłospisie.
Jarosław Dumanowski podkreślił, że tradycje wigilijne w Polsce zmieniały się na przestrzeni wieków. Także konkretne regiony miały własne tradycyjne potrawy. Dawną kuchnię łączy jednak to, że żywność była wytwarzana z produktów sezonowych.
Jak mówi Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, pewne potrawy pojawiały się tylko na bogatych stołach. Były to przede wszystkim świeże ryby słodkowodne. Wiadomo, że nie jadano wtedy karpi czy łososi, które dziś z chęcią się spożywa w czasie Wigilii.
Wśród mniej zamożnych Polaków dużą popularnością cieszyły się potrawy przyrządzane między innymi z grochu i konopi. To były także potrawy mączne, czy owoce lasu, w tym grzyby. Naukowiec zaznaczył, że ówczesne potrawy z grochu były bardzo smaczne i warto je sobie przypomnieć i uwzględnić w jadłospisie.
Jarosław Dumanowski podkreślił, że tradycje wigilijne w Polsce zmieniały się na przestrzeni wieków. Także konkretne regiony miały własne tradycyjne potrawy. Dawną kuchnię łączy jednak to, że żywność była wytwarzana z produktów sezonowych.
Zobacz także
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-18_1631995625_730604.jpg)
![](../public/315/2021/315_163156037917.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-18_1631991916_730585.jpg)
![](../public/315/2021/315_1631560448112.jpg)
![](../public/315/2021/315_163156037910.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-03-15_158425546610.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-16_1631820289_730135.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-15_163170103710.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-13_1631559834_729421.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-13_163152729010.jpg)