Radio SzczecinRadio Szczecin » Religia na fali

Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin/Archiwum]
Ryby dla bogatych, groch i konopie dla ubogich. Staropolska Wigilia wyglądała nieco inaczej niż dziś.
Zwyczaje kulinarne były często wymuszane poziomem zamożności. Jednak prawie wszystkie potrawy, które jadano w przeddzień świąt, były zdrowe i pożywne.

Jak mówi Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, pewne potrawy pojawiały się tylko na bogatych stołach. Były to przede wszystkim świeże ryby słodkowodne. Wiadomo, że nie jadano wtedy karpi czy łososi, które dziś z chęcią się spożywa w czasie Wigilii.

Wśród mniej zamożnych Polaków dużą popularnością cieszyły się potrawy przyrządzane między innymi z grochu i konopi. To były także potrawy mączne, czy owoce lasu, w tym grzyby. Naukowiec zaznaczył, że ówczesne potrawy z grochu były bardzo smaczne i warto je sobie przypomnieć i uwzględnić w jadłospisie.

Jarosław Dumanowski podkreślił, że tradycje wigilijne w Polsce zmieniały się na przestrzeni wieków. Także konkretne regiony miały własne tradycyjne potrawy. Dawną kuchnię łączy jednak to, że żywność była wytwarzana z produktów sezonowych.

Zobacz także

2021-04-04, godz. 20:10 Wielkanocne wsparcie dla potrzebujących od Caritas To był czas włączenia wielu ludzi dobrej woli w zorganizowanie pomocy przedświątecznej - przyznaje dyrektor Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej i dziękuje za pomoc, a jednocześnie zaprasza do dalszego wspierania potrzeb… » więcej 2021-04-04, godz. 19:31 "Doświadczenie Wielkiej Nocy uczy nas nadziei" Przeżywamy trudny czas świętowania Wielkanocy. Tęsknimy za spotkaniami z najbliższymi i stanowi to dla nas wyzwanie. Jednak ten czas, który przeżywamy wcale nie musi być gorszy dla naszego doświadczenia wiary - mówił, w świątecznym… » więcej 2021-04-04, godz. 11:54 Życzenia świąteczne od metropolity szczecińsko-kamieńskiego Niech Chrystus Zmartwychwstały pozwoli nam iść poprzez dzisiejsze dni, miesiące, tygodnie i być świadkami Boga obecnego pośrodku ludzkich spraw - mówi arcybiskup Andrzej Dzięga, metropolita szczecińsko-kamieński. » więcej 2021-04-04, godz. 09:10 "Dzisiaj większość koszyków jest z marketów" Gotowe koszyczki wielkanocne to wynalazek ostatnich lat. Tradycyjna święconka składała się wyłącznie z domowych produktów, które często pochodziły z własnej kuchni bądź gospodarstwa. » więcej 2021-04-04, godz. 08:39 "Chcemy radować się tym, że jest coś więcej niż śmierć" [WIDEO, ZDJĘCIA] Msza św. rezurekcyjna zwiastująca Zmartwychwstanie Chrystusa to mocno zakorzeniona polska tradycja. Z samego rana towarzyszy jej procesja rezurekcyjna, która w tym roku z uwagi na epidemię, nie odbywa się w tradycyjnej formie. » więcej 2021-04-03, godz. 24:00 Jezus zmartwychwstał! [WIDEO, ZDJĘCIA] 'Jezus zmartwychwstał' - to wiadomość jaką obwieściły w Szczecinie dzwony katedry. To właśnie w tej świątyni sprawowana była liturgia Wigilii Paschalnej. » więcej 2021-04-03, godz. 17:32 Chrzest dorosłych podczas liturgii Wigilii Paschalnej Siedmioro dorosłych przyjmie Chrzest, Bierzmowanie i pierwszy raz Komunię Świętą w Bazylice Archikatedralnej w Szczecinie, podczas liturgii Wigilii Paschalnej. » więcej 2021-04-03, godz. 11:24 Święconki Jakubowe trafiły do najbardziej potrzebujących Świąteczna pomoc Caritas dla najbardziej potrzebujących. W szczecińskiej katedrze bezdomni otrzymają Święconkę Jakubową. Początek o godzinie 10. » więcej 2021-04-03, godz. 10:11 Dzień oczekiwania na najwazniejsze święto chrzescijaństwa Wielka Sobota to trzeci dzień Triduum Paschalnego, czas ciszy i oczekiwania. Dzień, kiedy Jezus spoczywa w grobie, a wierni wyczekują na najważniejsze wydarzenie w dziejach chrześcijaństwa - Zmartwychwstanie. » więcej 2021-04-03, godz. 09:06 Święcenie pokarmów przed świętem Wielkiej Nocy Tradycją Wielkiej Soboty jest święcenie pokarmów. Początki tego obrzędu sięgają VIII wieku, a w Polsce czternastego stulecia. » więcej
55565758596061