Radio SzczecinRadio Szczecin » Religia na fali

Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin/Archiwum]
Ryby dla bogatych, groch i konopie dla ubogich. Staropolska Wigilia wyglądała nieco inaczej niż dziś.
Zwyczaje kulinarne były często wymuszane poziomem zamożności. Jednak prawie wszystkie potrawy, które jadano w przeddzień świąt, były zdrowe i pożywne.

Jak mówi Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, pewne potrawy pojawiały się tylko na bogatych stołach. Były to przede wszystkim świeże ryby słodkowodne. Wiadomo, że nie jadano wtedy karpi czy łososi, które dziś z chęcią się spożywa w czasie Wigilii.

Wśród mniej zamożnych Polaków dużą popularnością cieszyły się potrawy przyrządzane między innymi z grochu i konopi. To były także potrawy mączne, czy owoce lasu, w tym grzyby. Naukowiec zaznaczył, że ówczesne potrawy z grochu były bardzo smaczne i warto je sobie przypomnieć i uwzględnić w jadłospisie.

Jarosław Dumanowski podkreślił, że tradycje wigilijne w Polsce zmieniały się na przestrzeni wieków. Także konkretne regiony miały własne tradycyjne potrawy. Dawną kuchnię łączy jednak to, że żywność była wytwarzana z produktów sezonowych.

Zobacz także

2021-03-08, godz. 21:56 Goście RSnW: przyjazd papieża do Iraku jest wielkim wydarzeniem Pielgrzymka papieża do Iraku w opinii gości "Radia Szczecin na Wieczór". » więcej 2021-03-07, godz. 19:10 Papież apeluje o pokój w Iraku Papież Franciszek modlił się za ofiary wojen w Iraku. - Pokój jest potężniejszy niż wojna - mówił w czasie bezprecedensowego spotkania na ruinach w Mosulu. » więcej 2021-03-07, godz. 15:13 Jasna Góra: XIV Święto Kobiet u Najpiękniejszej z Niewiast 8 marca na Jasnej Górze po raz czternasty odbędzie się Święto Kobiet u Najpiękniejszej z Niewiast. » więcej 2021-02-25, godz. 16:43 "Kapłaństwo bez ludzi byłoby bardzo trudne i smutne" Ksiądz, raper i autor tekstów, prowadził szkolne rekolekcje wielkopostne w parafii pod wezwaniem św. Jana Chrzciciela w Myśliborzu. » więcej 2021-02-23, godz. 12:47 Niezwykła historia szczecińskiego księdza. Książka już w księgarniach Zanim trafił do seminarium i rozpoczął działania pro life, piaskował statki w stoczni i sprzedawał banany na ulicy w Szczecinie. » więcej 2021-02-20, godz. 12:28 Wielkopostna Jałmużna, czyli rozpalajmy dobro Datkami zapełniają się charytatywne puszki Caritas diecezji koszalińsko- kołobrzeskiej. W kościołach i parafiach wierni wspierają Wielkopostną Jałmużnę. » więcej 2021-02-18, godz. 19:30 Za unikanie szczepienia w Watykanie grozi utrata pracy Zatrudnionym w Watykanie za nie poddanie się szczepieniom przeciw koronawirusowi grozi utrata pracy. Dekret w tej sprawie opublikowało Państwo Watykańskie na swojej stronie internetowej. » więcej 2021-02-17, godz. 17:28 Katolicy rozpoczynają przygotowania do świąt wielkanocnych [WIDEO, ZDJĘCIA] Katolicy rozpoczęli przygotowania do najważniejszego święta w roku - Wielkanocy. Dziś przypada inaugurująca Wielki Post Środa Popielcowa. » więcej 2021-02-17, godz. 07:11 Rozpoczyna się Wielki Post Dziś Środa Popielcowa. Katolicy rozpoczynają Wielki Post, który jest 40-dniowym okresem przygotowania do Świąt Zmartwychwstania Chrystusa, które są najważniejsze dla chrześcijan. Kościół liczy 40 dni od Środy Popielcowej do czwartku… » więcej 2021-02-11, godz. 17:50 Kapłan ze Szczecina współautorem książki o Afryce "Fasola, kukurydza i Hakuna Matata, czyli jak pokochałem Afrykę". Książka, której współautorem jest kapłan z archidiecezji szczecińsko-kamieńskiej będzie miała premierę w niedzielę. » więcej
65666768697071