Ryby dla bogatych, groch i konopie dla ubogich. Staropolska Wigilia wyglądała nieco inaczej niż dziś.
Zwyczaje kulinarne były często wymuszane poziomem zamożności. Jednak prawie wszystkie potrawy, które jadano w przeddzień świąt, były zdrowe i pożywne.
Jak mówi Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, pewne potrawy pojawiały się tylko na bogatych stołach. Były to przede wszystkim świeże ryby słodkowodne. Wiadomo, że nie jadano wtedy karpi czy łososi, które dziś z chęcią się spożywa w czasie Wigilii.
Wśród mniej zamożnych Polaków dużą popularnością cieszyły się potrawy przyrządzane między innymi z grochu i konopi. To były także potrawy mączne, czy owoce lasu, w tym grzyby. Naukowiec zaznaczył, że ówczesne potrawy z grochu były bardzo smaczne i warto je sobie przypomnieć i uwzględnić w jadłospisie.
Jarosław Dumanowski podkreślił, że tradycje wigilijne w Polsce zmieniały się na przestrzeni wieków. Także konkretne regiony miały własne tradycyjne potrawy. Dawną kuchnię łączy jednak to, że żywność była wytwarzana z produktów sezonowych.
Jak mówi Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, pewne potrawy pojawiały się tylko na bogatych stołach. Były to przede wszystkim świeże ryby słodkowodne. Wiadomo, że nie jadano wtedy karpi czy łososi, które dziś z chęcią się spożywa w czasie Wigilii.
Wśród mniej zamożnych Polaków dużą popularnością cieszyły się potrawy przyrządzane między innymi z grochu i konopi. To były także potrawy mączne, czy owoce lasu, w tym grzyby. Naukowiec zaznaczył, że ówczesne potrawy z grochu były bardzo smaczne i warto je sobie przypomnieć i uwzględnić w jadłospisie.
Jarosław Dumanowski podkreślił, że tradycje wigilijne w Polsce zmieniały się na przestrzeni wieków. Także konkretne regiony miały własne tradycyjne potrawy. Dawną kuchnię łączy jednak to, że żywność była wytwarzana z produktów sezonowych.
Zobacz także
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-04-12_158669587010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-04-12_158669246410.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-03-22_158487586617.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-04-12_158667346610.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-04-12_1586672686_628570.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-04-11_158663269110.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-03-22_1584875866111.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2017/2017-05-28_149597488110.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-04-11_158658898510.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2018/369261/2018-03-31_152249392822.jpg)