Ryby dla bogatych, groch i konopie dla ubogich. Staropolska Wigilia wyglądała nieco inaczej niż dziś.
Zwyczaje kulinarne były często wymuszane poziomem zamożności. Jednak prawie wszystkie potrawy, które jadano w przeddzień świąt, były zdrowe i pożywne.
Jak mówi Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, pewne potrawy pojawiały się tylko na bogatych stołach. Były to przede wszystkim świeże ryby słodkowodne. Wiadomo, że nie jadano wtedy karpi czy łososi, które dziś z chęcią się spożywa w czasie Wigilii.
Wśród mniej zamożnych Polaków dużą popularnością cieszyły się potrawy przyrządzane między innymi z grochu i konopi. To były także potrawy mączne, czy owoce lasu, w tym grzyby. Naukowiec zaznaczył, że ówczesne potrawy z grochu były bardzo smaczne i warto je sobie przypomnieć i uwzględnić w jadłospisie.
Jarosław Dumanowski podkreślił, że tradycje wigilijne w Polsce zmieniały się na przestrzeni wieków. Także konkretne regiony miały własne tradycyjne potrawy. Dawną kuchnię łączy jednak to, że żywność była wytwarzana z produktów sezonowych.
Jak mówi Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, pewne potrawy pojawiały się tylko na bogatych stołach. Były to przede wszystkim świeże ryby słodkowodne. Wiadomo, że nie jadano wtedy karpi czy łososi, które dziś z chęcią się spożywa w czasie Wigilii.
Wśród mniej zamożnych Polaków dużą popularnością cieszyły się potrawy przyrządzane między innymi z grochu i konopi. To były także potrawy mączne, czy owoce lasu, w tym grzyby. Naukowiec zaznaczył, że ówczesne potrawy z grochu były bardzo smaczne i warto je sobie przypomnieć i uwzględnić w jadłospisie.
Jarosław Dumanowski podkreślił, że tradycje wigilijne w Polsce zmieniały się na przestrzeni wieków. Także konkretne regiony miały własne tradycyjne potrawy. Dawną kuchnię łączy jednak to, że żywność była wytwarzana z produktów sezonowych.
Zobacz także
2019-12-26, godz. 14:22
Żywa, kolorowa i rozśpiewana. Szopka w "Sercu" [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]
Jest kucyk, dwa koziołki, kury i gołębie. Tłumy mieszkańców Szczecina odwiedzają żywą szopkę przy Sanktuarium Najświętszego Serca Pana Jezusa.
» więcej
2019-12-26, godz. 08:54
Dwa kościoły do konsekracji przed beatyfikacją Prymasa Tysiąclecia
Poświęcenie dwóch kościołów w Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej będzie jednym z najbardziej znaczących akcentów dziękczynienia za beatyfikację kardynała Stefana Wyszyńskiego w Kościele nad Odrą i Bałtykiem. Prymas Tysiąclecia…
» więcej
2019-12-25, godz. 20:04
Polacy na Ukrainie odnawiają tradycje obchodzenia Bożego Narodzenia
Boże Narodzenie w czasach komunizmu w Związku Radzieckim świętowano w ukryciu, obecnie można to robić już bez przeszkód. Polacy na Ukrainie odnawiają tradycje obchodzenia Bożego Narodzenia. Pomaga im w tym Kościół.
» więcej
2019-12-25, godz. 09:44
Życzenia arcybiskupa Andrzeja Dzięgi [WIDEO, ZDJĘCIA]
Idźmy jako wspólnota niepodzielona, jako rodzina z Chrystusem pod opieką Maryi w nowy czas - mówi abp Andrzej Dzięga.
» więcej
2019-12-24, godz. 09:38
Radiowa transmisja z Pasterki w Bazylice Archikatedralnej
Radio Szczecin przeprowadziło bezpośrednią transmisję z Pasterki w Bazylice Archikatedralnej w Szczecinie.
» więcej
2019-12-24, godz. 08:21
Bożonarodzeniowy rozejm nauką w czasach pokoju. O czym mówi wydarzenie z Ypres
Ludzie nie kłóćcie się, przypomnijcie sobie o bożonarodzeniowym rozejmie - mówi ks. Jarosław Bilicki dla Radia Szczecin.
» więcej
2019-12-24, godz. 07:51
W południe przy katedrze rozpocznie się Wigilia dla potrzebujących
Wigilię dla 600 osób przygotowała parafia katedralna, Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej oraz indywidualni sponsorzy.
» więcej
2019-12-24, godz. 07:43
Betlejem rozpoczyna uroczystości Bożego Narodzenia
Tysiące osób będą we wtorek uczestniczyły w uroczystościach Bożego Narodzenia w Betlejem.
» więcej
2019-12-24, godz. 07:25
Wigilia to jeden z najpiękniejszych dni w roku
W roku jest Wigilia, która ma dla chrześcijan szczególną wartość.
» więcej