Rodzinne gospodarstwo Agnieszki i Leszka Jagerów z Radziszewa ma 3 hektary. Właściciele uprawiają w nim w sposób tradycyjny warzywa i owoce, które potem przerabiają na przetwory. Specjalnością są m.in.: dżem z czarnej porzeczki „Czarny skarb Radziszewa" przygotowywany na podstawie receptury sprzed ok. 40 lat oraz „powidła radziszewskie" ze śliwek węgierek, a ostatnio także lemoniada z pokrzywy. W każdą niedzielę można ich spotkać na Szczecińskim Bazarze Smakoszy w Szczecinie, gdzie poza przetworami oferują różne wypieki, w tym rogaliki z półfrancuskiego ciasta, których produkcja stanowi rodzinną tajemnicę.
Jagerowie są członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie od 2017 r.
W Fonosferze przypomnimy dziś reportaż Małgorzaty Furgi "Z wizytą u Jagerów". Zapraszamy po 21.