FONOSFERA
Radio SzczecinRadio Szczecin » FONOSFERA » Reportaże i słuchowiska
fot. Małgorzata Furga
fot. Małgorzata Furga
Rodzinne gospodarstwo Agnieszki i Leszka Jagerów z Radziszewa ma 3 hektary. Właściciele uprawiają w nim w sposób tradycyjny warzywa i owoce, które potem przerabiają na przetwory. Specjalnością są m.in.: dżem z czarnej porzeczki „Czarny skarb Radziszewa" przygotowywany na podstawie receptury sprzed ok. 40 lat oraz „powidła radziszewskie" ze śliwek węgierek, a ostatnio także lemoniada z pokrzywy. W każdą niedzielę można ich spotkać na Szczecińskim Bazarze Smakoszy w Szczecinie, gdzie poza przetworami oferują różne wypieki, w tym rogaliki z półfrancuskiego ciasta, których produkcja stanowi rodzinną tajemnicę.
Jagerowie są członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie od 2017 r.
W Fonosferze przypomnimy dziś reportaż Małgorzaty Furgi "Z wizytą u Jagerów". Zapraszamy po 21.
 

Zobacz także

2023-04-26, godz. 06:00 "Aksamitna wioska" - reportaż Anny Kolmer Wieś Mirowo leży w powiecie gryfińskim, w gminie Moryń. Nazywają ją "aksamitną wioską" bo kwitnie tu każdego roku tysiące aksamitek. Jej mieszkańcy… » więcej 2023-04-25, godz. 05:17 "Wróćmy na jeziora" - reportaż Katarzyny Wolnik-Sayny Początki mieli podobne - wyjazdy na Mazury z różnych stron kraju, studia, kluby żeglarskie, młodość i ukochane żagle. Drogę na emigrację - różną… » więcej 2023-04-24, godz. 15:04 "Filharmonia, muzeum, teatr. Architektoniczne ikony Szczecina na przełomie XX i XXI wieku" [ROZMOWA] "Filharmonia, muzeum, teatr. Architektoniczne ikony Szczecina na przełomie XX i XXI wieku" - to tytuł najnowszego Zeszytu Szczecińskiego. Oficjalna premiera… » więcej 2023-04-21, godz. 13:13 "Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Historia życia" – książka Marty Sztokfisz [ROZMOWA] Lucyna Ćwierczakiewiczowa, niezwykle popularna postać XIX-wiecznej Warszawy, zapoczątkowała prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni i obyczajowości. A przy… » więcej 2023-04-20, godz. 10:11 "Lepiej nie słuchać na czczo" - reportaż Katarzyny Wolnik-Sayny Kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Gieno Mientkiewicz uprawiał ponad 30 różnych profesji i każdą z ogromnym zaangażowaniem. Teraz przystanął na… » więcej 2023-04-19, godz. 09:11 "Docent" - reportaż Kamili Litman 19 kwietnia 1943 r. żydowscy bojownicy stawili zbrojny opór oddziałom niemieckim, które przystąpiły do likwidacji warszawskiego getta. "Są takie piękne… » więcej 2023-04-18, godz. 06:00 „Pod znakiem Czerwonego Krzyża” – reportaż Małgorzaty Furgi Praca w organizacji humanitarnej wymaga szczególnych predyspozycji i umiejętności, dlatego nie każdy się do niej nadaje. Ale mieszkańcowi Szczecina się… » więcej 2023-04-17, godz. 11:46 „Fałszywi arystokraci" - Marek Teler. [Rozmowa] Chęć zrobienia kariery, wybielenia się, życia wśród innej sfery czy zbieg okoliczności - powody dla których ludzie chcą zmienić tożsamość i zostać… » więcej 2023-04-13, godz. 06:00 "Strażnicy pamięci" – reportaż Małgorzaty Furgi Prawda o zbrodni katyńskiej była ukrywana przez długie lata. Rodziny pomordowanych dopiero 13 kwietnia 1990 roku oficjalnie usłyszały, że zbrodnię popełniło… » więcej 2023-04-12, godz. 09:59 "Beza pełna przygód" - reportaż Katarzyny Wolnik-Sayny "To jest kobieta co wie czego chce..." = jak śpiewają w przedwojennej piosence. Wymyśliła sobie siebie, ma plan i skrupulatnie go realizuje. "Kiedy tak się… » więcej
2526272829