Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia

Wielkanoc bez żurku? Trudno to sobie wyobrazić. Fot. www.wikipedia.org / Julo
Wielkanoc bez żurku? Trudno to sobie wyobrazić. Fot. www.wikipedia.org / Julo
Takie nietypowe dania wielkanocne można w tym roku zamówić w szczecińskich restauracjach. Czym jeszcze kuszą nas zawodowi kucharze?
- W tym roku oferujemy szyjki gęsie nadziewane kaszą jaglaną i żołądkami-podrobami gęsimi. Kasza jaglana jest cudowna, odkwasza organizm i jest bardzo pożyteczna. W tej chwili jest bardzo modna - mówi Bolesław Sobolewski z restauracji na Kuncu Korytarza.

Przygotowując potrawy na świąteczny stół można zamienić tradycyjne dodatki, na te zdrowsze. Dzięki temu potrawy będą mniej kaloryczne.

- Piekąc tradycyjne ciasta warto cukier zastąpić naturalnymi słodami. Jednym z nich jest słód z agawy, ale też syrop klonowy. Słody ryżowe też są fajną alternatywą, bo zawierają mniej kalorii i cukru niż klasyczny cukier. Przygotowując święta wielkanocne warto też zastanowić się nad wprowadzeniem dobrych tłuszczy do naszego jadłospisu, tak aby ograniczyć obciążanie naszej wątroby - uważa dietetyk Anna Grzechowiak.

Najbardziej kaloryczny spośród wszystkich świątecznych smakołyków jest mazurek. Jeden kawałek ciasta zawiera 400 kalorii. Żeby je spalić trzeba przez godzinę pływać albo przez dwie godziny zmywać naczynia.
Bolesław Sobolewski z restauracji na Kuncu Korytarza o swoim hicie na świąteczny stół.
Dietetyk Anna Grzechowiak radzi chronić wątrobę.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty