Takie nietypowe dania wielkanocne można w tym roku zamówić w szczecińskich restauracjach. Czym jeszcze kuszą nas zawodowi kucharze?
Przygotowując potrawy na świąteczny stół można zamienić tradycyjne dodatki, na te zdrowsze. Dzięki temu potrawy będą mniej kaloryczne.
- Piekąc tradycyjne ciasta warto cukier zastąpić naturalnymi słodami. Jednym z nich jest słód z agawy, ale też syrop klonowy. Słody ryżowe też są fajną alternatywą, bo zawierają mniej kalorii i cukru niż klasyczny cukier. Przygotowując święta wielkanocne warto też zastanowić się nad wprowadzeniem dobrych tłuszczy do naszego jadłospisu, tak aby ograniczyć obciążanie naszej wątroby - uważa dietetyk Anna Grzechowiak.
Najbardziej kaloryczny spośród wszystkich świątecznych smakołyków jest mazurek. Jeden kawałek ciasta zawiera 400 kalorii. Żeby je spalić trzeba przez godzinę pływać albo przez dwie godziny zmywać naczynia.