Podczas trwającego Jarmarku Jakubowego odbył się finał wojewódzkiego etapu konkursu "Nasze kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
- Kupiłam chlebek na zakwasie, ceramikę czyli jakieś serduszka i ptaszki. - Tradycyjnie kupuje się miód - mówią uczestnicy jarmarku.
W plebiscycie "Nasze kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" za który odpowiadał zachodniopomorski urząd marszałkowski rywalizowało ponad 90 produktów i dań. Wśród nagrodzonych znalazły się m.in. rogaliki z Gwdy autorstwa Kamila Drewniaka.
- Nazwa pochodzi z miejsca gdzie mieszkam. To jest przepis ciasta przekazywany z dziada pradziada. Jest to jedyny i niepowtarzalny smak rogalików. W środku zawsze są jabłka z własnego sadu - zdradza tajemnicę Drewniak.
Podczas jarmarku odbyło się także wręczenie srebrnych Odznak Honorowych Gryfa Zachodniopomorskiego. Otrzymali je Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego z Warszawy oraz prowadząca wraz z mężem gospodarstwo ekologiczne "Sedina" Bożena Jaszczowska.
Jarmark Jakubowy potrwa do niedzieli. Jego szczegółowy program można znaleźć na stronie internetowej www.jarmarkjakubowy.pl.