Podpłomyki, oscypki czy miody pitne - między innymi takie regionalne przysmaki przyciągają tłumy na Jarmark Jakubowy w Szczecinie. W sumie na placu Katedralnym i placu Orła Białego swoje wyroby prezentuje około 250 wystawców.
- Mamy w ofercie polskie wina owocowe. Mamy własną plantację aronii czarnoowocowej, 12 hektarów, więc produkujemy stuprocentowe soki oraz nalewkę z aronii słodzoną miodem wielokwiatowym - opowiada jeden z wystawców, pan Paweł.
- Jest super. Ładniej niż w Gdańsku na Jarmarku Dominikańskim - ocenia jedna z odwiedzających, która przyjechała do Szczecina z Kostrzyna nad Odrą. - Co roku przyjeżdżamy na ten jarmark. Można tutaj mile spędzić czas i coś ciekawego kupić, na przykład wędliny, rękodzieło czy ubrania.
Jarmark odbywa się po raz dziewiąty. Tradycyjnie jest powiązany z odpustem w Bazylice Archikatedralnej pw. św. Jakuba. Szczegółowy program znajduje na stronie internetowej www.jarmarkjakubowy.pl.