Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Paprykarz szczeciński, śledź i kociołek szczeciński, a na deser czekoladowa tarta. To tylko niektóre pozycje menu, jakie restauracja "Stara Rzeźnia" przygotowała na śniadanie Radia Szczecin na regatach.
"Starą Rzeźnię" odwiedziliśmy na kilka godzin przed otwarciem lokalu dla gości. Śniadanie na regatach musiało mieć morski klimat. Dlatego w kuchni królowały ryby.

Zaczęliśmy od kanapki z paprykarzem przyrządzonym przez Macieja Drożdżewskiego, szefa kuchni "Starej Rzeźni". Wystarczą proste składniki: ryba, ryż, koncentrat pomidorowy i pulpa pomidorowa, warzywa i przyprawy. Taki paprykarz w "Starej Rzeźni" jest serwowany gościom jako starter.

Zachwyciła nas szakszuka - potrawa wywodząca się z kuchni tunezyjskiej, która może być doskonałą alternatywą dla tradycyjnej jajecznicy. Cebula, pomidory i jajka - to jej podstawa. W wersji szczecińskiej Maciej Drożdżewski dodał do szakszuki świeżego dorsza. To potrawa nie tylko pyszna, ale i bajecznie prosta - każdy w kilkanaście minut może ją przygotować we własnej kuchni.

Na stole nie mogło zabraknąć kociołka szczecińskiego. To zupa rybna, która jest specjalnością restauracji. Nieoczywiste połączenie suma, dorsza oraz pulpecików z cielęciny sprawia, że zajadają się nią nawet ci, którzy na co dzień raczej stronią od rybnych smaków.

Podczas śniadaniowej uczty próbowaliśmy też śledzia marynowanego z sałatką z kopru włoskiego z majonezem porowym i ziemią oliwkową, fishburgera, roladek z cukini z pastą z ciecierzycy, a na deser - tarty czekoladowej.

Marka Kunikowskiego, właściciela "Starej Rzeźni" spytaliśmy o przepis na stworzenie kultowego miejsca, bo dla wielu szczecinian jego restauracja na Łasztowni za taką uchodzi. - Nie ma na to gotowej receptury. Staramy się, aby nasi goście zawsze wychodzili zadowoleni. Stawianie gości na pierwszym miejscu jest zawsze kluczem do sukcesu - przyznał.

Przepisy szefa kuchni "Starej Rzeźni" na niektóre z potraw przygotowywanych podczas śniadania na regatach - w tym na domowy paprykarz - będą wkrótce opublikowane na naszej stronie.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty