Ryzyko zachorowania na raka może być zależne od stężenia arsenu we krwi - to odkrycie szczecińskich naukowców. Wyniki opublikowali w ubiegłym miesiącu, a teraz chcą je opatentować. Z badań naukowców z ośrodka Read-Gene i Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie wynika, że im wyższy poziom tego pierwiastka, tym większe ryzyko zachorowania.
Naukowcy przebadali około 1500 kobiet. Obserwacja trwała ponad trzy lata. Jak się okazało, 1100 pań, które chorowały na raka, miało podwyższony poziom arsenu w organizmie. Nie zachorowały natomiast kobiety, u których stężenie było mniejsze niż 0,6 miligrama na litr krwi.
Jak dowodzą naukowcy, to czy zachorujemy na nowotwór może zależeć także od tego pierwiastka. Stężenie arsenu może zmieniać się w związku z zanieczyszczeniem powietrza, wody czy gleby, co ma wpływ na jakość produktów spożywczych. Większe stężenie tego pierwiastka jest między innymi w ryżu, owocach morza czy morskich rybach. Dieta więc może mieć wpływ na zmianę jego poziomu w organizmie.