Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Zwyczaj święcenia pokarmów ma wielowiekową tradycję. Choć powstał już w VIII wieku, do Polski trafił w średniowieczu. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin/Archiwum]
Zwyczaj święcenia pokarmów ma wielowiekową tradycję. Choć powstał już w VIII wieku, do Polski trafił w średniowieczu. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin/Archiwum]
Zgodnie z tradycją w Wielką Sobotę święcimy pokarmy, które znajdą się na wielkanocnym stole. Zwykle do koszyka wkładamy chleb, jajka, kiełbasę, sól i ciasta.
Dzięki święceniu pokarm nabiera niezwykłej mocy, a każdy produkt ma swoją symbolikę.

- Wybraliśmy sobie "w drodze ewolucji" siedem symbolicznych pokarmów. Jako pierwszy święcony był baranek, później dochodziły inne potrawy. Mamy chleb, który symbolizuje nam ciało Jezusa Chrystusa, jajko jako symbol odradzającego się życia... - tłumaczy prof. Bogdan Matławski z Uniwersytetu Szczecińskiego, kulturoznawca i etnolog.

Zwyczaj święcenia pokarmów ma wielowiekową tradycję. Choć powstał już w VIII wieku, do Polski trafił w średniowieczu. Pierwotnie to ksiądz odwiedzał domy mieszkańców, w których święcił ich wielkanocne przysmaki. Teraz wierni odwiedzają kościoły z koszykami; przynoszą w nich jedzenie, które stanie na wielkanocnym stole w niedzielny poranek.
- Wybraliśmy sobie "w drodze ewolucji" siedem symbolicznych pokarmów. Jako pierwszy święcony był baranek, później dochodziły inne potrawy. Mamy chleb, który symbolizuje nam ciało Jezusa Chrystusa, jajko jako symbol odradzającego się życia... - tłumaczy pr

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty