Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. pixabay.com / Alexandra_Koch (CC0 domena publiczna)
Fot. pixabay.com / Alexandra_Koch (CC0 domena publiczna)
Biznes restauracyjny w Szczecinie przeżywa bardzo, ale to bardzo trudny czas - mówił w "Rozmowach pod Krawatem" Andrzej Buławski, lider Convivium Slow Food Szczecin.
- Koronakryzys dał się we znaki najbardziej tym, którzy postawili tylko na gastronomię. Poza tym rynek szczeciński jest rynkiem trudnym - dodał Andrzej Buławski. - Próbujemy tworzyć kulturę jedzenia, spotykania się w restauracji. W takich polskich starych miastach, jak Kraków, Warszawa kultura bywania i korzystania z gastronomii lokalnej jest od wieków. My na tej ziemi jesteśmy od drugiej połowy lat 40. Wielkie elity nie zjechały do Szczecina i nie osiadły tu. Nie jest tak, jak by się chciało.

W związku z nowymi obostrzeniami sanitarnymi, decyzją rządu, restauracje mogą jedynie prowadzić sprzedaż na wynos. Rządową rekompensatą za ograniczenia dla restauratorów jest m.in. zwolnienie gastronomików ze składek ZUS, postojowe i bezzwrotne dotacje w wysokości 5 tys. zł.


Koronakryzys dał się we znaki najbardziej tym, którzy postawili tylko na gastronomie. Poza tym rynek szczeciński jest rynkiem trudnym - dodał Andrzej Buławski.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty