Jak się robi wino różowe? - między innymi tego dowiedzieć się można na Festiwalu Wina w Szczecinie.
Prelekcje prowadzi m.in. sommelier Maurycy Michalak. - Najczęstsza metoda tworzenia różowego wina polega na tym, że robi się je z czerwonych odmian winorośli, które mają kontakt ze skórką, a to właśnie ona barwi wino, bo to w niej znajdują się barwniki. Barwi, ale tylko przez krótki czas, co pozwala nadać delikatny różowy kolor. Jeśli ten proces zostanie wydłużony, wówczas powstanie wino czerwone - opowiadał Michalak.
Jest jednak jeszcze jedna metoda tworzenia wina różowego, na którą decydują się tylko winiarze z Szampanii - zaznacza Maurycy Michalak: - Chodzi o mieszanie białego wina z czerwonym. Jest to dozwolone i znane tylko w jednym miejscu na świecie. Jednak nie byle jakim, bo w Szampanii.
Festiwal Wina w Szczecinie rozpoczął się w piątek, a zakończy się w niedzielę o godz. 19:00.