Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Trwają przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia już zasiądziemy z bliskimi do wigilijnej kolacji. Jak co roku, na bazarach i w galeriach ustawiają się kolejki po karpia.
Ta ryba jest symbolem polskiej wigilii, a nasz reporter sprawdzał w jaki sposób szczecinianie podadzą tę rybę na swoich stołach. - Jest tradycja, że karp na Wigilii musi być. Chociaż po kawałku, ale musi być. Smażę go. To najprostsze, najszybsze i najsmaczniejsze. Przygotowujemy zupę rybną i karpia smażonego - mówili mieszkańcy.

Karp na naszych stołach wigilijnych zagościł po II Wojnie Światowej, wcześniej z okazji świąt Polacy wybierali sandacze, szczupaki czy leszcze.
Ta ryba jest symbolem polskiej wigilii, a nasz reporter sprawdzał w jaki sposób szczecinianie podadzą tę rybę na swoich stołach.
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty