Nieświeża ryba, czy brudny stół - na te rzeczy m.in. będą zwracać uwagę pracownicy zachodniopomorskiego sanepidu.
Ruszyły coroczne kontrole lokali gastronomicznych w miejscowościach nadmorskich - mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.
- Sprawdzają przede wszystkim, jaki jest stan sanitarno-techniczny obiektów czy pracownicy mają aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych, z jakich produktów przygotowują żywność i czy są one świeże. Czy są podpisane umowy na dostarczanie tej żywności, wywóz śmieci... - dodaje Kapłan.
A jakie najczęściej były zaniedbania w ubiegłym roku? - Stosowano produkty po terminie przydatności do spożycia, pracownicy nie mieli orzeczeń sanitarno-epidemiologicznych, czy były brudne naczynia i blaty produkcyjne w lokalu. Nie zachowywali rozdzielności w lodówce, czyli trzymali obok siebie produkty gotowe do spożycia i te surowe - wymienia Kapłan.
Zachodniopomorski Sanepid przeprowadził w ubiegłym roku prawie 3 tysiące kontroli w lokalach gastronomicznych nad morzem.
Wystawiono prawie 500 mandatów za nieprzestrzeganie norm sanitarnych.
- Sprawdzają przede wszystkim, jaki jest stan sanitarno-techniczny obiektów czy pracownicy mają aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych, z jakich produktów przygotowują żywność i czy są one świeże. Czy są podpisane umowy na dostarczanie tej żywności, wywóz śmieci... - dodaje Kapłan.
A jakie najczęściej były zaniedbania w ubiegłym roku? - Stosowano produkty po terminie przydatności do spożycia, pracownicy nie mieli orzeczeń sanitarno-epidemiologicznych, czy były brudne naczynia i blaty produkcyjne w lokalu. Nie zachowywali rozdzielności w lodówce, czyli trzymali obok siebie produkty gotowe do spożycia i te surowe - wymienia Kapłan.
Zachodniopomorski Sanepid przeprowadził w ubiegłym roku prawie 3 tysiące kontroli w lokalach gastronomicznych nad morzem.
Wystawiono prawie 500 mandatów za nieprzestrzeganie norm sanitarnych.