Przyprawa korzenna, odrobina miodu, siemię lniane, mąka orkiszowa i... mąka ze świerszcza domowego - to przepis na zdrowe świąteczne pierniki, który wymyśliła naukowczyni z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.
- Mąka z tego świerszcza została zakupiona w sklepie i wykorzystałyśmy ją po prostu do stworzenia pierniczków. Chciałyśmy połączyć tradycję wraz z innowacją, czyli właśnie z dodatkiem surowca, wysokobiałkowego, o wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych. Ponadto owady, w tym właśnie świerszcz domowy, są źródłem składników mineralnych, witamin, szczególnie B12, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu laurynowego - tłumaczy Jagoda Kępińska-Pacelik, doktorantka w pracowni żywienia zwierząt i żywności.
Receptura powstała na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt szczecińskiego ZUT-u.
Pod koniec stycznia tego roku komisja europejska zgodziła się na sprzedaż produktów zawierających mąkę ze świerszcza domowego w krajach UE.
Edycja tekstu: Michał Król