"Biedna to kraina, gdzie się chleb kończy, a kamień zaczyna", "bez pracy niema kołaczy" czy "chleba naszego powszedniego" .... to tylko kilka zdań odnoszących się do ważnego w naszym życiu składnika diety. Jest tak powszechny, że często zapominamy ile trudu trzeba włożyć, aby upiec dobry, syty chleb. Kiedyś w Szczecinie było ponad 100 małych piekarni wyrabiających pieczywo tradycyjnymi metodami, dzisiaj zostało tylko kilka. Ponad czterdzieści lat przygody z pracą piekarza i ciągle w tym samym miejscu ma za sobą Pan Andrzej. Pierwszego sierpnia 1979 roku rodzina Reczyńskich przejęła piekarnię od państwa Rucińskich, pierwszych po wojnie właścicieli tego miejsca. W piekarni stary przedwojenny piec i maszyny do robienia kwasu ciągle pracują. Ile to już ton mąki i pieczywa przeszło przez ręce pana Andrzeja Reczyńskiego? Chleb deskowy i w foremce, zwykłe bułki małe i duże, gładkie i zdobne... Zapraszamy państwa do wysłuchania reportażu Katarzyny Wolnik - Sayny zatytułowanego "Ciężki kawałek chleba" w realizacji dźwiękowej Wawrzyńca Szwai. Premiera dzisiaj po 21-ej.