Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Autopromocja  
Zobacz

Colomba fot: https://pixabay.com/pl/photos/colomba-pasquale-go%c5%82%c4%85b-wielkanoc-4594020/
Colomba fot: https://pixabay.com/pl/photos/colomba-pasquale-go%c5%82%c4%85b-wielkanoc-4594020/
We Włoszech najważniejszym posiłkiem wielkanocnym jest niedzielny obiad. Poniedziałek to okazja, by spotkać się z przyjaciółmi albo pojechać na piknik.
W wielkanocny obiad na stole jako przystawki najpierw pojawiają się wędliny, sery i jajka na twardo. Pierwsze danie to często rosół barani z pierożkami cappelletti, podobnymi do polskich uszek. Na drugie danie podawana jest zazwyczaj pieczeń barania lub jagnięca. Tradycje różnią się zależnie od regionu. Co je łączy to podawana na deser puszysta babka drożdżowa z migdałami - colomba, czyli gołębica. Nazwa pochodzi od kształtu wypieku. Przypomina lecącego ptaka. Dzieci otrzymują w prezencie wielkie czekoladowe jajka z niespodziankami w środku. Wiele rodzin na wielkanocny obiad udaje się do restauracji. Niemal wszystkie są czynne. Przeciętny koszt to 30-40 euro od osoby.

W poniedziałek wielu Włochów pojedzie na piknik do lasu albo nad morze. Ma być słonecznie. Temperatura powyżej 20 stopni.
Relacja Piotra Kowalczuka [Informacyjna Agencja Radiowa]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345

Archiwum informacji

poniedziałek30wtorek31środa01czwartek02piątek03sobota04niedziela05poniedziałek06wtorek07środa08czwartek09piątek10sobota11niedziela12poniedziałek13wtorek14środa15czwartek16piątek17sobota18niedziela19poniedziałek20wtorek21środa22czwartek23piątek24sobota25niedziela26poniedziałek27wtorek28środa29czwartek30piątek31sobota01niedziela02
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty