Białe kiełbasy, jaja i żurek - to głownie można znaleźć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Potrawy nieco różnią się w poszczególnych regionach Polski. Ciekawa zupa znana była niegdyś np. w Albigowej koło Łańcuta na Podkarpaciu.
Była to tak zwana zupa na kiszonej serwatce, którą traktowano jako danie główne, gdyż zastępowała nawet wielkanocny obiad - mówi Judyta Sos z Muzeum Etnograficznego w Rzeszowie.- Przez kilka dni kisiło się serwetkę, przygotowywało się ją i na śniadanie podawano ciepłą i dodawało się po trochę święconej wędliny, która też oczywiście oprócz tego leżała na stole. I oczywiście jedzono również kiełbasę, którą się przez siebie robiło.
Serwatka wielkanocna wiele lat temu bardzo popularnym daniem na Podkarpaciu. Oprócz niej w tym regionie do dzisiaj przygotowuje się w niektórych miejscach potrawy takie jak barszcz owsiany, ser jajeczny czy babkę majonezową.
Serwatka wielkanocna wiele lat temu bardzo popularnym daniem na Podkarpaciu. Oprócz niej w tym regionie do dzisiaj przygotowuje się w niektórych miejscach potrawy takie jak barszcz owsiany, ser jajeczny czy babkę majonezową.