My dzisiaj odwiedzimy wytwórców sera w Szczecinie Dąbiu. W Komentarzu tygodnia zajmiemy się oceną naszych produktów regionalnych, dowiemy się także, które z nich budują markę Pomorza Zachodniego. Na zakończenie zaprosimy słuchaczy do Poznania na Targi Polagra Food „Smaki Regionów” podczas, których rozstrzygnie się "Bitwa Regionów", w tym konkursie biorą udział KGW oraz Wielki Finał XIX edycji Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów połączony z wręczaniem statuetek Perła 2019.
Informacja z ostatniej chwili - Koło Gospodyń Wiejskich "Ach te baby" z Kłanina zajęły II miejsce w Konkursie "Bitwa Regionów".
Kulinarne "Perły" dla zachodniopomorskich przysmaków. Ich wyjątkowość doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego podczas tegorocznych poznańskich targów „Smaki Regionów”. Prestiżowe „Perły” otrzymały trzy produkty i jedno danie z województwa zachodniopomorskiego. Laureaci „Pereł” w kategorii produkt regionalny:
- Polski łosoś jurajski - Jurassic Salmon sp. z o.o.
- Chleb morski z Bobolic - Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Bobolicach
- Białe wino gronowe Sydonia - Sebastian i Dagmara Pilczukowie Winnica Sydonia
Z poznańskich targów wróciliśmy również z Kluczem do Polskiej Spiżarni. Nagrodę tę otrzymują osoby, organizacje, instytucje zasłużone w promocji produktów tradycyjnych. W tym roku z województwa zachodniopomorskiego doceniono Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Szkoła otrzymała także nagrodę specjalną Prezydenta RP.
Reprezentacja Pomorza Zachodniego wraca z Poznania także z Medalem Targów Smaki Regionów. Nagrodzono Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak za sok „Malinowa Rozkosz”.
GratulujemyAudycja "Na Szczecińskiej Ziemi" sponsorowana jest przez Zachodniopomorską Izbę Rolniczą.