Na szczecińskiej ziemi
Radio SzczecinRadio Szczecin » Na szczecińskiej ziemi » Na szczecińskiej ziemi
Na szczecińskiej ziemi
Na szczecińskiej ziemi
Spalony dom w Dobrosławcu
Spalony dom w Dobrosławcu
Witamy i zapraszamy do słuchania
Mówi Jacek Zarzecki prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Mówi Roman Balewicz - Wędzarnia "Górna"
Komentarz Tygodnia - dr Arkadiusz Malkowski i red. Zdzisław Tararako
Pożar w domu Iwony i Zbyszka Fijałkowskich w Dobrosławcu i co z tego wynikło?
Zaczniemy od informacji, że od 18 lutego obowiązują nowe przepisy, które wprowadzają ułatwienia w zakresie przepisów weterynaryjnych dla podmiotów zamierzających prowadzić ubój zwierząt w tzw. „rzeźniach rolniczych”, tj. rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw. Postanowiliśmy dzisiaj o tym porozmawiać, ale nie tylko. Przyjrzymy się branży bydła mięsnego, skomentujemy propozycje komisarza ds rolnictwa Janusza Wojciechowskiego dotyczące Nowej Polityki Rolnej w UE na lata 2021- 2027. Odwiedzimy Dobrosławiec w gminie Maszewo, gdzie mieszkańcy pokazali jak ważna jest sąsiedzka pomoc. Na zakończenie audycji jak zawsze mamy dla państwa muzykę tradycyjną. Dzisiaj zagra Kapela Swaty. Ale zanim rozpoczniemy nasze wiejskie rozmowy mam dla państwa dwa zaproszenia. Otóż w najbliższy czwartek w ZODR w Barzkowicach odbędzie się spotkanie rolników zainteresowanych prowadzeniem zagród edukacyjnych, dzień później dwudniowa konferencja poruszająca dwa ważne problemy współczesnej wsi, a mianowicie - gospodarowanie ziemią i woda w rolnictwie. Dowiemy się także o perspektywach rozwoju rolnictwa do 2023 roku.
Audycja "Na Szczecińskiej Ziemi" sponsorowana jest przez Zachodniopomorską Izbę Rolniczą.