Na szczecińskiej ziemi
Radio SzczecinRadio Szczecin » Na szczecińskiej ziemi » ARCHIWUM - 2018
Na Szczecińskiej Ziemi, fot. Z.Tararako
Na Szczecińskiej Ziemi, fot. Z.Tararako
Witamy i zapraszamy do słuchania
Nowy silos na cukier w Cukrowni w Kluczewie -relacja Z. Tararako
Piotr Tolko rozmawia z Dariuszem Rawickim dyr. Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Dąbiu
Kondycja gospodarstw rolnych na przykładzie wsi Lubowo
Komentarz tygodnia - prof. Bartosz Mickiewicz dziekan Wydziału Ekonomicznego na Zachodniopomorskim Uniwersytecie
Dlaczego tak trudno jest kupić świeże królicze mięso?
Spadły temperatury, ale w dalszym ciągu jest zbyt sucho, bo deszczu mamy jak na lekarstwo. Susza i jej skutki to ostatnio stały temat w naszej audycji i dzisiaj nie będzie inaczej. Zacznie Piotr Tolko, który odwiedził Stację Doświadczalną Oceny Odmian w Dąbiu. Poza tym zajmiemy się sytuacją na rynku cukru i mleka. O mleku mówić będą
dzisiaj red. Zdzisław Tararako i prof. Bartosz Mickiewicz Dziekan Wydziału Ekonomicznego z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, a o cukrze Paweł Dawiskiba dyr. Cukrowni w Kluczewie i plantatorzy burka cukrowego. Cukrownia wzbogaciła się o największy w Polsce silos do przechowywania cukru. W dalszej części audycji wraz z hodowcami królików spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, dlaczego w sklepach mięsnych nie można kupić świeżego mięsa króliczego?
Audycja "Na Szczecińskiej Ziemi" sponsorowana jest przez Zachodniopomorską Izbę Rolniczą.