Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Sprzątanie, przemeblowywanie i wielka burza mózgów, jak rozplanować przestrzeń lokali na odmrażanie gospodarki - tak jest w szczecińskich kawiarniach, pubach czy restauracjach. A to dlatego, że od poniedziałku mogą być ponownie otwarte.
- Mamy piwo, koktajle, jedzenie - mówi Przemysław Dziuma, barman w lokalu przy deptaku Bogusława. - Robimy mały remont w środku i będziemy obijać bar deskami. Może jakiś efekt wow na wejście. Na razie nie będzie ogródka, a potem będzie z ogródkiem.

Swietłana z pierogarni na deptaku przyznaje, że jest więcej ludzi. - Cały czas było otwarte, ale na wynos - podkreśla. - W czerwcu mamy plany postawić ogródek.

Pan Grzegorz jest szefem kuchni i menedżerem. - Restauracja jest mała. Zebraliśmy się w większym gronie, żeby ustalić jak ruszyć od poniedziałku. Jaką mamy powierzchnię, jak ustawić ogródek. Być może na scenie zrobimy część dla gości - planuje pan Grzegorz.

Szczecinianie w większości cieszą się na otwarcie. - Czekam aż otworzą puby i kluby. Czekam, żeby pójść się legalnie napić. To wszystko, żeby poprawić nasze nastroje, a głównie gospodarkę - mówili mieszkańcy.

W poniedziałek, oprócz restauracji i barów, ponownie będą otwarte także salony fryzjerskie i kosmetyczne.

Przedsiębiorcy zwrócili się do TBS-ów z prośbą o możliwość postawienia ogródków za symboliczną złotówkę. Nie ma jeszcze odpowiedzi.

Choć bary i restauracje będą otwarte, to będzie obowiązywać ograniczenie, co do liczby gości oraz nakaz odstępu. Na jednego klienta muszą przypadać co najmniej 4m2, po każdym gościu stolik będzie musiał być dezynfekowany, między stolikami musi być zachowanie dwóch metrów odległości. Blaty mogą być odsunięte od siebie o jeden metr pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum jeden metr ponad blat. Obsługa musi nosić maseczki i rękawiczki. Goście będą mogli zdjąć maseczki, jeśli już usiądą przy stoliku.
Sprzątanie, przemeblowywanie i wielka burza mózgów, jak rozplanować przestrzeń lokali na odmrażanie gospodarki - tak jest w szczecińskich kawiarniach, pubach czy restauracjach.
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345

Archiwum informacji

poniedziałek01wtorek02środa03czwartek04piątek05sobota06niedziela07poniedziałek08wtorek09środa10czwartek11piątek12sobota13niedziela14poniedziałek15wtorek16środa17czwartek18piątek19sobota20niedziela21poniedziałek22wtorek23środa24czwartek25piątek26sobota27niedziela28poniedziałek29wtorek30środa31czwartek01piątek02sobota03niedziela04
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty