Warto się zaszczepić przeciwko koronawirusowi - przekonywali specjaliści w audycji "Radio Szczecin na Wieczór".
Specjalistka chorób zakaźnych profesor Anna Boroń-Kaczmarska powiedziała, że sama zdecyduje się na szczepienie.
- Jedyną szansą na uzyskanie dłuższej odporności na SARS-CoV-2 jest właśnie szczepienie. Szczepionka, w perspektywie czasowej, jest jedyną dobrą szansą na unikniecie zakażenia i choroby COVID-19 - dodała Boroń-Kaczmarska.
Zwykle prace nad szczepionką trwają 10 lat. Ta przeciwko COVID-19 powstanie najprawdopodobniej w mniej niż 2 lata. Czas nie ma znaczenia. Większym problemem jest zróżnicowanie szczepionek - komentował profesor Włodzimierz Gut, wirusolog i doradca Głównego Inspektora Sanitarnego.
- To nie ma wpływu na ocenę czy skuteczności, czy tak zwanych niepożądanych odczynów o charakterze związanym bezpośrednio ze szczepieniem - tłumaczył Gut.
W ostatnim sondażu, połowa Polaków zadeklarowała, że nie przyjmie szczepionki przeciwko COVID-19. Dyrektor jednego z koncernów, które opracowują specyfik - Pascal Soriot z firmy AstraZeneca zapowiedział, że ich szczepionka wymaga "dodatkowych badań".
- Szczepionka, w perspektywie czasowej, jest jedyną dobrą szansą na unikniecie zakażenia i choroby COVID-19 - dodała Boroń-Kaczmarska.
Dodaj komentarz 4 komentarze
kamyk ty mój prosiaczku itp... ;) oooo jjjjeee
szczepionki się boją, ale parówki, chińskie zupki, kurczaki, lody czy różne słodkości to wsuwają na kilogramy!
A tam CAAAAŁA TABLICA MENDELEJEWA plus kilka chińskich wynalazków!
Jan Nowak - to o czym piszesz to hipokryzja albo po prostu głupota wynikająca z niewiedzy, ignorancji. Nie zapominaj, że jest wiele osób, które się nie zaszczepią, a tych rzeczy nie jedzą i dbają o swoje zdrowie.
@pawelj - "antyszczepionkowiec dbający o swoje zdrowie"???
No toś chłopie przywalił, jak łysy grzywką o parapet! :)))