Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

Zdjęcia Robert Stachnik. Realizacja Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Pizzaiolo - czyli piekarz w pizzerii - Melio Kosti ze szczecińskiej pizzerii MonoPoli, był częścią reprezentacji Polski na Mistrzostwach Świata Pizzy. Zajął trzecie miejsce za swoją pizzę.
Jak tłumaczy, sędziowie uważnie przyglądali się mu na każdym kroku.

- Punkty za to, jak tę pizzę wypieczesz, jak pracujesz z ciastem, jak to wszystko zaprezentujesz, no i przede wszystkim też liczył się smak. Robiłem pizzę z konfiturą z czerwonej kalabryjskiej cebuli. Bardzo fajna, słodka i zupełnie inna niż taka, którą możemy kupić w sklepie, np. polską zwykłą cebulę. Do tego była ricotta di capra fresca, czyli świeży ser kozi - mówi Melio Kosti.

Pomimo tego, że w tym roku udało się zająć trzecie miejsce, Melio nie spoczywa na laurach. W przyszłym roku będzie chciał wygrać w swojej konkurencji.

- Teraz marzy się już jedynka, więc cały czas trzeba pracować, jeszcze bardziej dopracowywać swoje umiejętności. Wiem też, co mogłabym zrobić lepiej, żeby te 20-30 punktów nie zabrakło - mówi pizzaiolo.

Mistrzostwa Świata Pizzy to coroczna impreza, która pierwszy raz odbyła się w 1991 roku. W tym roku Polskę reprezentowało ośmiu kucharzy.
Jak tłumaczy, sędziowie uważnie przyglądali się mu na każdym kroku.
Pomimo tego, że w tym roku udało się zająć trzecie miejsce, Melio nie spoczywa na laurach.
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty