Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia
  Reklama  
Zobacz

Realizacja Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Przyprawa korzenna, odrobina miodu, siemię lniane, mąka orkiszowa i... mąka ze świerszcza domowego - to przepis na zdrowe świąteczne pierniki, który wymyśliła naukowczyni z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.
- Mąka z tego świerszcza została zakupiona w sklepie i wykorzystałyśmy ją po prostu do stworzenia pierniczków. Chciałyśmy połączyć tradycję wraz z innowacją, czyli właśnie z dodatkiem surowca, wysokobiałkowego, o wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych. Ponadto owady, w tym właśnie świerszcz domowy, są źródłem składników mineralnych, witamin, szczególnie B12, a także kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu laurynowego - tłumaczy Jagoda Kępińska-Pacelik, doktorantka w pracowni żywienia zwierząt i żywności.

- Bardzo smaczne. Nie czuć też tego świerszcza, bo jest go na tyle mało, że najbardziej tutaj czuć mąkę orkiszową - mówi Małgorzata Bielecka z trzeciego roku kynologii.

Receptura powstała na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt szczecińskiego ZUT-u.

Pod koniec stycznia tego roku komisja europejska zgodziła się na sprzedaż produktów zawierających mąkę ze świerszcza domowego w krajach UE.

Edycja tekstu: Michał Król
Relacja Weroniki Łyczywek.
Relacja Weroniki Łyczywek z programu "Tematy i Muzyka".
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty