Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin/Archiwum]
Wigilia za pasem, w wielu domach ryby już czekają na przyrządzenie. My zajrzeliśmy do Świnoujścia, by sprawdzić, jaką rybę polecają lokalni dostawcy.
- Nie tylko karpie dobrze komponują się na świątecznym talerzu, ale też ryba prosto z lokalnych kutrów mówi Arkadiusz Bielaszewski z Giełdy ryb i owoców morza w Świnoujściu. - Przede wszystkim naszego dzikiego okonka, który jest wspaniałą rybą. Proszę sobie wyobrazić, że ten nasz okonek jest przysmakiem narodowym w Szwajcarii i we Francji.

Jak taką rybę przyrządzić, podpowiada pan Krzysztof, mistrz patelni.

- Zaczynamy smażyć, wiadomo, rybka czyściutka, suchutka, przyprawy sól, pieprz, mączka, przesiana. Bierzemy tą na rybkę gorący tłuszczyk, najlepiej oliwa jakby to była. Raz, dwa razy szybciutko zlewamy tłuszczyk, patelnia jest nagrzana, rzucamy i zioła - mówi pan Krzysztof

Na wigilijnym stole popularnością cieszą się też łosoś, dorsz, pstrąg sandacz.

Edycja tekstu: Kamila Kozioł
Relacja Joanny Maraszek [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty