Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Jest już zdecydowanie dojrzały, zna go chyba każdy mieszkaniec Szczecina, a spotkać go można jedynie w naszym mieście. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Jest już zdecydowanie dojrzały, zna go chyba każdy mieszkaniec Szczecina, a spotkać go można jedynie w naszym mieście. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Zna go chyba każdy szczecinianin. Chrupiący, niezmiennie z tym samym nadzieniem: mięsnym, serowym albo pieczarkowym. Szczeciński pasztecik obchodzi 43. urodziny.
- Receptura nie zmieniła się od końca ubiegłego wieku - mówi pracownica baru Krystyna Trojecka. - Jest ciasto drożdżowe, mięso, wołowina, pieczarki z serem. Paszteciki są wypiekane w 18 minut.

Paszteciki wyrabia radziecka maszyna. W godzinę 600 sztuk. - To pierwsza taka maszyna w Polsce, niezmiennie ta sama - mówi Trojecka.

Pierwszy, a dziś nieistniejący już "Pasztecik" powstał na przeciwko kina Kosmos. Bary utworzyła Wojewódzka Spółdzielnia Spożywców Społem.
Relacja Grzegorza Gibasa.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty