Dania wycofała ze sprzedaży kilka rodzajów pikantnych makaronów instant produkowanych przez południowokoreańską firmę Samyang. Duńska Inspekcja Weterynaryjna i Żywności uznała, że poziom kapsaicyny w jednej paczce produktu jest "tak wysoki, że stwarza ryzyko wystąpienia ostrego zatrucia u konsumenta".
Kapsaicyna to związek chemiczny występujący w papryczkach chili, który powoduje uczucie pieczenia. Kiedy jemy papryczki, kapsaicyna uwalnia się do śliny i wiąże się z receptorami w jamie ustnej.
Informacja o wycofaniu produktów wywołała dyskusję w internecie, z wieloma zabawnymi reakcjami od miłośników pikantnych potraw. Według nich Duńczycy mają szczególnie niską tolerancję na pikantność.
Dania to obecnie jedyny kraj, który wydał ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa w związku z produktami Samyang, która jest wiodącą południowokoreańską firmą produkującą żywność.
Wycofano trzy pikantne smaki z linii ramenów instant: Buldak Spicy & Hot Chicken, Spicy & Hot Chicken oraz Hot Chicken Stew.
Informacja o wycofaniu produktów wywołała dyskusję w internecie, z wieloma zabawnymi reakcjami od miłośników pikantnych potraw. Według nich Duńczycy mają szczególnie niską tolerancję na pikantność.
Dania to obecnie jedyny kraj, który wydał ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa w związku z produktami Samyang, która jest wiodącą południowokoreańską firmą produkującą żywność.
Wycofano trzy pikantne smaki z linii ramenów instant: Buldak Spicy & Hot Chicken, Spicy & Hot Chicken oraz Hot Chicken Stew.