Hiszpańskie Ministerstwo Konsumpcji przygotowało rozporządzenie, które ogranicza żywność mocno przetworzoną i smażone potrawy nie tylko w szkołach, szpitalach i domach opieki, ale we wszystkich placówkach publicznych - od muzeów, po uniwersytety i obiekty sportowe.
Nowe przepisy przewidują, że w ośrodkach z całodziennym wyżywieniem przetworzona żywność i smażone potrawy będą mogły pojawiać się maksymalnie dwa razy w tygodniu.
Zmiany obejmą także automaty z przekąskami. 80 procent produktów w maszynach ma być zdrowych, a większość oferty gastronomicznej w instytucjach publicznych powinny stanowić dania przygotowane na miejscu i zawierające świeże owoce i warzywa.
Rozporządzenie gwarantuje także bezpłatny dostęp do wody pitnej - poprzez obowiązkowy montaż i oznakowanie fontann z wodą w budynkach publicznych.
Rząd podkreśla, że to odpowiedź na narastający problem otyłości wśród najmłodszych. Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia otyłość dziecięca w Hiszpanii sięga nawet 40 procent.
Zmiany obejmą także automaty z przekąskami. 80 procent produktów w maszynach ma być zdrowych, a większość oferty gastronomicznej w instytucjach publicznych powinny stanowić dania przygotowane na miejscu i zawierające świeże owoce i warzywa.
Rozporządzenie gwarantuje także bezpłatny dostęp do wody pitnej - poprzez obowiązkowy montaż i oznakowanie fontann z wodą w budynkach publicznych.
Rząd podkreśla, że to odpowiedź na narastający problem otyłości wśród najmłodszych. Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia otyłość dziecięca w Hiszpanii sięga nawet 40 procent.
Edycja tekstu: Michał Król


Radio Szczecin