Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Przygotowania do Tłustego Czwartku w Cukierni Woźniak w Szczecinie. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Przygotowania do Tłustego Czwartku w Cukierni Woźniak w Szczecinie. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Od 10 do 15 tysięcy pączków przygotowują szczecińscy cukiernicy tylko w jednym zakładzie na Tłusty Czwartek. To nawet 50 razy więcej niż zwykle.
Praca ruszyła o północy. Pączki będą się smażyć do południa w czwartek.

- Pierwszy etap to mieszanie ciasta - opowiada Sebastian Graczyk, właściciel jednego z najstarszych zakładów w Szczecinie. - Potem ciasto wędruje do maszyny dzielącej, następnie do garowni, a na końcu do smażalni. Na jednej naszej patelni mieści się ok. 50 sztuk.

Przyjmuje się, że jeden pączek ma ok. 400 kalorii. Aby go spalić, trzeba np. tańczyć przez ponad 30 minut.

W kalendarzu chrześcijańskim Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem.
Relacja Anny Łukaszek.
Relacja Anny Łukaszek.
Realizacja: Piotr Sawiński [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345

Archiwum informacji

poniedziałek01wtorek02środa03czwartek04piątek05sobota06niedziela07poniedziałek08wtorek09środa10czwartek11piątek12sobota13niedziela14poniedziałek15wtorek16środa17czwartek18piątek19sobota20niedziela21poniedziałek22wtorek23środa24czwartek25piątek26sobota27niedziela28poniedziałek29wtorek30środa31czwartek01piątek02sobota03niedziela04
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty