Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
autopromocja
Zobacz
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz

Jacek Sidorko z nadleśnictwa Kliniska. Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Jacek Sidorko z nadleśnictwa Kliniska. Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Mamy dla Was kilka wskazówek przed wyprawą do lasu na tak popularne o tej porze roku grzybobranie.
Po pierwsze - zbierajmy tylko te grzyby, których jesteśmy pewni. Po drugie, nie wyrywajmy ich z korzeniami - mówi Jacek Sidorko z nadleśnictwa Kliniska.

- Staramy się ten trzon grzyba, czyli tzw. nóżkę wykręcić tak, aby jak najmniej ją uszkodzić. Ewentualnie obcinamy sam trzonek. Jeżeli będziemy wyrywali, to grzybnia jest zniszczona, przerwana, przesuszona i w przyszłym roku będzie problem, by takim znaleźć znowu grzyby - mówi Sidorko.

Po trzecie - zbierajmy grzyby do koszyków lub wiader przepuszczających powietrze.

- Grzyb jadalny, który jest normalnie dla nas przysmakiem, przechowany w plastikowej torbie czy jakimś pojemniku, który nie ma wentylacji, niestety może nabrać właściwości trujących - mówi Sidorko z nadleśnictwa Kliniska.

Więcej o grzybobraniu już w sobotę rano w audycji "Na Szczecińskiej Ziemi". Program będziecie mogli też odsłuchać na naszej stronie internetowej w zakładce audycje.
Po pierwsze - zbierajmy tylko te grzyby, których jesteśmy pewni. Po drugie, nie wyrywajmy ich z korzeniami - mówi Jacek Sidorko z nadleśnictwa Kliniska.
Po trzecie - zbierajmy grzyby do koszyków lub wiader przepuszczających powietrze.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty