Szarlotkę z "Rzezi" Romana Polańskiego i zupę z pora z "Dziennika Bridget Jones" można spróbować na tegorocznym Lecie Filmowym w Ińsku.
Potrawy z ekranu, co wieczór, serwuje uczestnikom festiwalu blogerka "Kuchni Filmowej" Paulina Wnuk.
Filmowe potrawy bardzo smakowały widzom. - Zupa jest rewelacyjna. Okazuje się, że obowiązuje zasada, że przez żołądek do serca. Czekamy na dalszy ciąg - mówią widzowie i smakosze zarazem.
Paulina Wnuk chciała połączyć pasję do kina z pasją kulinarną. - Filmy są naszpikowane dobrymi potrawami - twierdzi Wnuk. - Nie wszyscy to dostrzegają, albo nie są wyczuleni na tym punkcie. Ja oglądając filmy, wyczekuje tych kulinarnych elementów.
W poniedziałek o 16 historia pisarza-alkoholika "Pod Mocnym Aniołem" Wojciecha Smarzowskiego, a o 21 "Chce się żyć" Macieja Pieprzycy, będąca opowieścią o Mateuszu, który pomimo porażenia mózgowego chce normalnie żyć. Zaplanowano też pokaz najnowszego kina czeskiego i skandynawskiego.
Filmowe potrawy bardzo smakowały widzom. - Zupa jest rewelacyjna. Okazuje się, że obowiązuje zasada, że przez żołądek do serca. Czekamy na dalszy ciąg - mówią widzowie i smakosze zarazem.
Paulina Wnuk chciała połączyć pasję do kina z pasją kulinarną. - Filmy są naszpikowane dobrymi potrawami - twierdzi Wnuk. - Nie wszyscy to dostrzegają, albo nie są wyczuleni na tym punkcie. Ja oglądając filmy, wyczekuje tych kulinarnych elementów.
W poniedziałek o 16 historia pisarza-alkoholika "Pod Mocnym Aniołem" Wojciecha Smarzowskiego, a o 21 "Chce się żyć" Macieja Pieprzycy, będąca opowieścią o Mateuszu, który pomimo porażenia mózgowego chce normalnie żyć. Zaplanowano też pokaz najnowszego kina czeskiego i skandynawskiego.
Zobacz także
2013-04-26, godz. 16:26
Balet w Operze dla każdego
Z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca, który przypada w poniedziałek, szczecińska Opera na Zamku przygotowała lekcję otwartą baletu.
» więcej
2013-04-26, godz. 15:28
Muzeum kawy powstanie w Szczecinie [WIDEO]
Ponad pół setki historycznych urządzeń do parzenia kawy będzie można obejrzeć w pierwszym w Szczecinie muzeum tego napoju.
» więcej
2013-04-25, godz. 16:57
Data pierwszego koncertu już znana, a jak idą prace? [ZDJĘCIA, WIDEO]
Pierwszy koncert w nowej siedzibie Filharmonii Szczecińskiej odbędzie się pod koniec lutego przyszłego roku. Prace przyśpieszają zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz budynku.
» więcej
2013-04-25, godz. 13:00
Po klasyce czas na taniec współczesny
Młodzi tancerze m.in. z Polski, Niemiec, Białorusi i Litwy walczą w Szczecinie o Złote Pointy. W czwartek uczestnicy międzynarodowego turnieju baletowego pokażą układy tańca współczesnego.
» więcej
2013-04-24, godz. 21:30
Caryca w roli głównej
Naga Caryca na okładce czasopisma dla mężczyzn, koszulka z wizerunkiem Katarzyny II, Imperatorka na puszce paprykarzu szczecińskiego i z własną marką wina - wyobraźnia studentów nie zna granic.
» więcej
2013-04-24, godz. 15:37
Młodzi tancerze rozpoczynają walkę
Uczniowie i absolwenci szkół baletowych m.in. z Polski, Niemiec, Białorusi i Litwy będą walczyć o Złote Pointy. W Szczecinie rozpoczyna się międzynarodowy turniej baletowy.
» więcej
2013-04-24, godz. 14:52
Caryca jako znak marketingowy Szczecina [ZDJĘCIA]
Paprykarz szczeciński z podobizną carycy Katarzyny II, wideo, na którym imperatorka odwiedza współczesny Szczecin czy pocztówki i obrazy z jej wizerunkiem. To tylko niektóre z prac wykonanych przez studentów Akademii Sztuki. Uważają…
» więcej
2013-04-24, godz. 08:37
Lekcje słuchania, czyli REC.enzje w filharmonii
Filharmonia Szczecińska zaprasza studentów. W najbliższy piątek odbędą się tam kolejne warsztaty z cyklu REC.enzje.
» więcej
2013-04-24, godz. 08:34
Łona i Webber w Radiu Szczecin
Przed niedzielnym koncertem w Studiu S1 Adam Zieliński i Andrzej Mikosz byli w środę gośćmi Radia Szczecin.
» więcej
2013-04-23, godz. 21:17
Nowy numer "Szczecinera" i wystawa fotografii
Spacer po ruinach ulicy Sołtysiej i dzieje Osiedla Greckiego oraz odpowiedź na pytanie, dlaczego Łasztownia pachnie czekoladą - zawiera najnowszy numer "Szczecinera" - Magazynu Miłośników Szczecina.
» więcej