Trochę Kultury
Radio SzczecinRadio Szczecin » Trochę Kultury

Grażyna Zaremba-Szuba. Fot. Małgorzata Frymus [Radio Szczecin]
Grażyna Zaremba-Szuba. Fot. Małgorzata Frymus [Radio Szczecin]
Znawczyni kuchni Pomorza Zachodniego na przestrzeni wieków - Grażyna Zaremba-Szuba, spotkała się z czytelnikami w bibliotece Pro Media w Szczecinie.
W swojej najnowszej książce - zatytułowanej właśnie "Pomorskie bajdurki z przepisami kulinarnymi", pisze między innymi o najpopularniejszych potrawach naszego regionu - kiszonych ogórkach i gęsinie.

Po spotkaniu dzieci już wiedzą, jakie od wieków są najlepsze pomorskie potrawy. Wśród bajdurek znalazła się też opowieść o podkutych gęsiach - mówi Zaręba-Szuba.

- Ta gęś pomorska jest w butach. Przecież były przeganiane z miejscowości do miejscowości, to miały podkuwane łapki. Mówiło się, że gęś jest kuta. Puszczano je w korytarz, w jednym była smoła rozlana, w drugim piasek. One przechodziły kilka etapów po to, żeby nie uszkodzić sobie łapek - tłumaczy autorka.

Grażyna Zaremba-Szuba jest badaczką historii kuchni Pomorza Zachodniego, publicystką, autorką między innymi "Pomorskiej książki kucharskiej".
Relacja Małgorzaty Frymus

Zobacz także

2013-04-26, godz. 16:26 Balet w Operze dla każdego Z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca, który przypada w poniedziałek, szczecińska Opera na Zamku przygotowała lekcję otwartą baletu. » więcej 2013-04-26, godz. 15:28 Muzeum kawy powstanie w Szczecinie [WIDEO] Ponad pół setki historycznych urządzeń do parzenia kawy będzie można obejrzeć w pierwszym w Szczecinie muzeum tego napoju. » więcej 2013-04-25, godz. 16:57 Data pierwszego koncertu już znana, a jak idą prace? [ZDJĘCIA, WIDEO] Pierwszy koncert w nowej siedzibie Filharmonii Szczecińskiej odbędzie się pod koniec lutego przyszłego roku. Prace przyśpieszają zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz budynku. » więcej 2013-04-25, godz. 13:00 Po klasyce czas na taniec współczesny Młodzi tancerze m.in. z Polski, Niemiec, Białorusi i Litwy walczą w Szczecinie o Złote Pointy. W czwartek uczestnicy międzynarodowego turnieju baletowego pokażą układy tańca współczesnego. » więcej 2013-04-24, godz. 21:30 Caryca w roli głównej Naga Caryca na okładce czasopisma dla mężczyzn, koszulka z wizerunkiem Katarzyny II, Imperatorka na puszce paprykarzu szczecińskiego i z własną marką wina - wyobraźnia studentów nie zna granic. » więcej 2013-04-24, godz. 15:37 Młodzi tancerze rozpoczynają walkę Uczniowie i absolwenci szkół baletowych m.in. z Polski, Niemiec, Białorusi i Litwy będą walczyć o Złote Pointy. W Szczecinie rozpoczyna się międzynarodowy turniej baletowy. » więcej 2013-04-24, godz. 14:52 Caryca jako znak marketingowy Szczecina [ZDJĘCIA] Paprykarz szczeciński z podobizną carycy Katarzyny II, wideo, na którym imperatorka odwiedza współczesny Szczecin czy pocztówki i obrazy z jej wizerunkiem. To tylko niektóre z prac wykonanych przez studentów Akademii Sztuki. Uważają… » więcej 2013-04-24, godz. 08:37 Lekcje słuchania, czyli REC.enzje w filharmonii Filharmonia Szczecińska zaprasza studentów. W najbliższy piątek odbędą się tam kolejne warsztaty z cyklu REC.enzje. » więcej 2013-04-24, godz. 08:34 Łona i Webber w Radiu Szczecin Przed niedzielnym koncertem w Studiu S1 Adam Zieliński i Andrzej Mikosz byli w środę gośćmi Radia Szczecin. » więcej 2013-04-23, godz. 21:17 Nowy numer "Szczecinera" i wystawa fotografii Spacer po ruinach ulicy Sołtysiej i dzieje Osiedla Greckiego oraz odpowiedź na pytanie, dlaczego Łasztownia pachnie czekoladą - zawiera najnowszy numer "Szczecinera" - Magazynu Miłośników Szczecina. » więcej
528529530531532533534