Wyjątkowy czas dla amatorów podróży i niecodziennych historii rozpoczyna się w czwartek w Gryfinie. O godzinie 18.30 inauguracja 12. odsłony Gryfińskiego Festiwalu Miejsc i Podróży "Włóczykij".
Tegoroczna edycja to - jak od paru lat - około stu prelegentów i ponad setka wydarzeń. W programie m.in. opowieści amatorów najróżniejszych wypraw, warsztaty, koncerty, wycieczki, wystawy fotografii oraz pokazy filmowe.
"Włóczykij" to impreza podczas której przecinają się szlaki etnografów, reportażystów, autostopowiczów, miłośników wypraw rowerowych, włóczęgów i historyków. A także całej grupy trudnej do zidentyfikowania - mówi pomysłodawca festiwalu Przemysław Lewandowski.
- Główny aspekt tego festiwalu to jest poznawanie miejsc poprzez pryzmat ludzi, którzy podróżują i mają bardzo emocjonalny stosunek do tego co robią - mówi Lewandowski.
Na inaugurację festiwalu spotkanie z Marcinem "Yeti" Tomaszewskim, polskim wspinaczem i alpinistą, który opowie o swoje górskiej pasji.
- Ostatnio wspinaliśmy się moimi kolegami na Grenlandii, gdzie odkryliśmy nowe góry i szczyty. Może nie wysokie nad poziomem morza, ale zbliżone do pionu ściany miały do 800 metrów, wyrastające wprost z lodu. Eksploracje prowadziliśmy z pokładu jachtu - opowiada Tomaszewski.
Po spotkaniu degustacja kuchni gruzińskiej. Festiwal potrwa do 4 marca.
"Włóczykij" to impreza podczas której przecinają się szlaki etnografów, reportażystów, autostopowiczów, miłośników wypraw rowerowych, włóczęgów i historyków. A także całej grupy trudnej do zidentyfikowania - mówi pomysłodawca festiwalu Przemysław Lewandowski.
- Główny aspekt tego festiwalu to jest poznawanie miejsc poprzez pryzmat ludzi, którzy podróżują i mają bardzo emocjonalny stosunek do tego co robią - mówi Lewandowski.
Na inaugurację festiwalu spotkanie z Marcinem "Yeti" Tomaszewskim, polskim wspinaczem i alpinistą, który opowie o swoje górskiej pasji.
- Ostatnio wspinaliśmy się moimi kolegami na Grenlandii, gdzie odkryliśmy nowe góry i szczyty. Może nie wysokie nad poziomem morza, ale zbliżone do pionu ściany miały do 800 metrów, wyrastające wprost z lodu. Eksploracje prowadziliśmy z pokładu jachtu - opowiada Tomaszewski.
Po spotkaniu degustacja kuchni gruzińskiej. Festiwal potrwa do 4 marca.
Zobacz także
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-05-12_155766650610.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2017/2017-03-16_148965821210.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-05-12_155765738710.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-05-11_155759165510.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2016/2016-10-13_147635772911.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-05-11_155756708010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-05-11_155756183120.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-05-10_155747584010.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2016/2016-04-24_146149189710.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-05-08_155730990710.jpg)