Zaszczepiają bakteriami truskawki, aby pomóc im przetrwać suszę. To naukowcy ZUT-u pod kierownictwem profesora Grzegorza Mikiciuka.
Owoce mają rosnąć smaczne i zdrowe, a ich produkcja ma się odbywać w jak najbardziej ekologiczny sposób - mówi Emilia Kujawa rzeczniczka Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego.
W swoich badaniach Naukowcy analizują wpływ bakterii ryzosfery, żyjących w najbliższym otoczeniu systemu korzeniowego na cechy fizjologiczne, skład chemiczny oraz wielkość i jakość plonu roślin. Poszukują takich szczepów mikroorganizmów, które również będą przyczyniały się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Zespół profesora Mikiciuka obecnie skupia się głównie na badaniach nad wykorzystaniem mikroorganizmów w celu łagodzenia wpływu niedoboru wody na rośliny. Analizuje również możliwości wykorzystania ich potencjalnych właściwości biostymulujących w uprawie roślin - tłumaczy Kujawa.
Poszukiwanie nowych rozwiązań, zmniejszających wpływ suszy na rośliny uprawne, nabiera szczególnego znaczenia w dobie zachodzących zmian klimatycznych.
W swoich badaniach Naukowcy analizują wpływ bakterii ryzosfery, żyjących w najbliższym otoczeniu systemu korzeniowego na cechy fizjologiczne, skład chemiczny oraz wielkość i jakość plonu roślin. Poszukują takich szczepów mikroorganizmów, które również będą przyczyniały się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Zespół profesora Mikiciuka obecnie skupia się głównie na badaniach nad wykorzystaniem mikroorganizmów w celu łagodzenia wpływu niedoboru wody na rośliny. Analizuje również możliwości wykorzystania ich potencjalnych właściwości biostymulujących w uprawie roślin - tłumaczy Kujawa.
Poszukiwanie nowych rozwiązań, zmniejszających wpływ suszy na rośliny uprawne, nabiera szczególnego znaczenia w dobie zachodzących zmian klimatycznych.